Náhrada za Ice Light za cca 10 €.

Potreboval som si oddýchnuť a posadil som sa do synovej dielne, aby som niečo vyrobil. Na stole sa povaľoval 5 metrový pás diód, ktorý mi nedávno prišiel z Číny. Bol v ponuke za 2-3 €, no nekúp to. Zároveň aktuálne riešim oneskorenú dodávku Yongnuo YN360 a tak ma napadlo, postaviť si zatiaľ náhradu, ktorú využijem v štúdiu. Celé to netrvá dlho a zvládne to aj menej zručný amatér. Takže čo k tomu budeme potrebovať.

Zoznam súčiastok sa dá rozkliknúť priamo na adresu dodávateľa, ceny sú aktuálne v čase písania článku.

5 m led pás - 2,79 €
led stmievač - 3,52 € (slúži aj ako vypínač)
konektor (samica) - 0,79 €
zdroj napätia 12 V 2A - 3,60 € (POZOR, nemám tento zdroj, použil som taký, ktorý som našiel doma, preto si tento zo zoznamu skontroľujte, či má správnu polaritu, než ho pripojíte, alebo si kúpte aj konektor (samca) a vymeňte ho na zdroji.)
drobnosti z odpadu

 

nahrada za ice light 1

Na telo som použil papierovú trubicu, ktorú som našiel v kuchyni, polovička to chcela práve vyhodiť, býva na tom natočený alobal, alebo papier na pečenie, či podobné vychytávky a ako rúčku som použil kus novodurovej trubky, ktorú tu nechal vodár, keď robil odtok. Fantázii sa medze nekladú. Papierová trubica mala 40 cm. Zhodou okolností sa led pás dá rozstrihnúť tiež presne na 40 cm, takže som odstrihol 8 ks týchto pásikov.

nahrada za ice light 3

nahrada za ice light 2

Miesto, kde sa dá pásik rozstrihnúť je vyznačený. Pásiky som nalepil jeden vedľa druhého na papierovú trubicu, ktorú som predtým nastriekal na bielo spolu s novodurovou rúrkou. Inú farbu som po ruke nemal, ale po pravde, moc to tomu nepomohlo. Pásik je samolepiaci, ale drôty ho na koncoch namáhajú, tak som konce prilepil aj sekundovým lepidlom.

nahrada za ice light 4

 Následne som prispájkoval krátke drôtiky, ktoré som si nastrihal, odblankoval a konce vopred potiahol cínom. Rovnako som vopred kvapol kvapku cínu aj na plôšky pásikov na ich koncoch. Následne ich stačí len zahriať a drôtiky okamžite držia. Cínovanie spravte podľa schémy. Pozor na dodržanie správnych pólov na každom pásiku. Póly su vyznačené na každom mieste, kde sa dá led pás rozstrihnúť a pásiky treba lepiť rovnako. Ak niektorý náhodou nalepíte opačne, nič sa nedeje, len treba myslieť na to, že na oboch koncoch treba drôtiky prispájkovať opačne, tak aby sa dodržalo, že červený drôtik ide na plus (+) a čierny na mínus (-) pól. V prípade ale, že ste pásiky nalepili rovnako, teda správne, postupujte pri spájkovaní podľa nasledujúcej schémy.

nahrada za ice light 5

nahrada za ice light schema

Teraz treba pripojiť led stmievač. Nie je to nič zložitého, stačí do správnych svoriek zapojiť drôty, ktoré sú na schéme vľavo hore. Tieto by mali byť samozrejme patrične dlhé, 15-20 cm, aby sa vám s regulátorom následne ľahšie manipulovalo. Svorkovnice sú na skrutky, budete potrebovať malý krížový šrobovák. Postupujte podľa obrázkov a samozrejme stále pripájajte červený drôtik do značky "+" a čierny do "-".

nahrada za ice light 6

nahrada za ice light 7

Teraz ešte pripojiť konektor do druhej svorkovnice na stmievači, znova podľa orázkov a práca s elektronikou je hotová.

nahrada za ice light 8

nahrada za ice light 9

Ostáva už len vyvŕtať na zadnej stene trubky v jej spodnej časti otvor pre ovládanie stmievača, presunúť ním stmievač, pritiahnuť ho šróbikom a nasunúť ovládací gombík. Hneď pod ním ešte vyrezať otvor pre konektor a prilepiť ho sekundovým lepidlom. Na záver som zasunul do papierovej trubky novodurovú, ktorá slúži ako rúčka. Pozor, treba ju v mieste, kde vchádzajú drôty k stmievaču vyrezať, aby sa drôty nepretrhly pri vsúvaní novodurovej trubky do papierovej. Celé som to ešte na koncoch a v strede spevnil elektrikárskymi páskami, lebo lepidlu na tých páskach moc neverím. Nie je to veľmi estetické ale funkčné áno. Ak má niekto čas a na prácu sa pripraví, dá sa vonkajšie prevedenie spraviť aj veľmi profesionálne.

nahrada za ice light 10

Malý test:

nahrada za ice light 11

nahrada za ice light 12

Ako som už písal, na skúšku som nepoužil zdroj, ale nabíjačku, ktorá nebola práve vhodná, až neskôr ma napadlo, že som mal pred nosom laboratórny zdroj, ale už sa mi video znova robiť nechcelo. Je na ňom vidno porovnanie s Yongnuo YN360-kou, ktorú bežne používame. Maximálnu svietivosť má 2560 lumenov. Ice Light 2 ju má 1740 lumenov. Dodávateľ led pásika udáva 1800 - 3000 lumenov, samozrejme treba na to správny zdroj. Takže s mojou nabíjačkou dopadlo porovnanie asi následovne. Na plný výkon bežalo svetlo až úplne v závere videa.

 

nahrada za ice light finalNedalo mi to, predsa len by to malo aj nejako vypadať, tak som polovičke vzal dva vrchnáky z nejakých sprejov a prilepil ich na oba konce. Na spodný som prirobil provizórne sánky z kúska plechu, lepšie by bolo mať tam závit, ale nemal som nič vhodného doma. Dá sa to však kúpiť za pár Eur. Zadnú stranu som polepil čiernou páskou a na vrch a spodok som natiahol teplom zmršťovaciu bužírku, (vzhľadom na priemer to je skôr hadica). Výsledok je vidieť na poslednom obrázku.

V každom prípade som sa dobre zabavil a toto svietidlo využijeme v našom štúdiu na dotvorenie atmosféry. Je malé ľahké, dobre sa s ním manipuluje a dokonca aj svieti.

A celkom na záver, ak nemáte kde fotiť a potrebujete štúdio na prenájom, to naše si môžete kedykoľvek, keď je voľné prenajať. Tu nájdete odkaz s informáciami. Želám pekný deň a dobré svetlo.

Peter


Vytlačiť   E-mail