Ako (ne)začať s fotografovaním.

V poslednej dobe ma viac známych a priateľov oslovilo s otázkou, tak typickou pre ľudí, ktorí sa chcú začať venovať fotografovaniu a preto si kúpili digitálnu zrkadlovku. Tá otázka znie: "Čo si mám nastaviť?" Najhoršie však na celom je, že aj keby som hneď poradil, čo si myslím, že by mohlo fungovať, nasleduje ďalšia otázka:" A kde, alebo ako to mám nastaviť.?" Preto som sa rozhodol, že všetkým odpoviem týmto článkom.

Prvým krokom, ktorý by mal každý zvážiť je, čo vlastne chce fotiť. Je zjavný rozdiel medzi fotením dovolenky, športového podujatia, divej zveri alebo čiernobielych aktov. Ak budem fotiť v prvom rade rodinu na dovolenkách, foteniu sa nemám čas venovať do tej miery, aby som sa vzdelával, chcem len stlačiť spúšť a mať záber,  tak moja prvá a ozaj veľmi úprimne mienená rada znie: "kúpte si akýkoľvek digitálny fotoaparát, prípadne použite lepší mobilný telefón a na bežné pohľadnicové formáty s ním spravíte fotky, s ktorými budete spokojní".

Ak máte dojem, že digitálny fotoaparát vám nestačí, že chcete dosiahnuť lepšie výsledky a preto potrebujete digitálnu zrkadlovku, radšej na to zabudnite, alebo si požičajte nejakú zrkadlovku a vyskúšajte si s ňou fotenie na aike. Pretože až si ju kúpite, zaplatíte za ňu neporovnateľne viac ako za bežný malý digitálny fotoaparát a rodinné fotografie s ňou budú horšie, ako s tým malým zariadením, čo mala babka na dovolenke, tak budete veľmi, ale veľmi sklamaní. A či mi veríte, alebo nie, presne tak to dopadne. Je to dané práve tým, že jeden druh fotoaparátov je určený na stlač a vo väčšine prípadov maj prijateľné fotografie a ten druhý na nastav si a za každých okolností skús získať dobré fotografie.

Ak už sa rozhodnete pre digitálnu zrkadlovku, nasleduje otázka: "Čo chcete fotiť?". Ak chcete zachytiť scény, kde sú rýchle sa pohybujúce objekty, je dobré mať fotoaparát, ktorý dokáže za sekundu urobiť veľa záberov. Je potom veľmi pravdepodobné, že niektorý z nich bude ozaj zaujímavý. Alebo chcete fotiť divú zver, ku ktorej sa nedostanete veľmi blízko, tak je zbytočné investovať do objektívov, ktoré vám pribalia k fotoaparátu. Oni totiž tiež nie sú zadarmo. Preto je vhodnejšie kúpiť si len telo fotoaparátu a obzrieť sa po vhodnom objektíve. To s objektívmi platí samozrejme pre všetky oblasti. Ale aby som nekrivdil tým setovým, ak ešte neviete, čo vlastne bude váš hlavný žáner, pokojne si ich kúpte, aj s nimi spravíte množstvo pekných záberov, až sa naučíte ovládať svoj fotoaparát. A tu je ďalšia dobre mienená rada. Budem parafrázovať príslovie s knihou, ktoré hovorí, že ak máte dojem že kniha, ktorú čítate je hlúpa, nikdy nemáte záruku, že je to ozaj tá kniha.  Rovnako je to so setovými objektívmi. Ak máte dojem, že sú na vine, keď robíte väčšinou zlé zábery, verte mi, nie je to tými objektívmi. Ak už teda niet cesty späť, máte doma digitálnu zrkadlovku a chcete ju donútiť, aby kvalitou fotografií dokázala konkurovať aspoň mobilu, ktorý ste vyradili a dali babke, tak: "RTFM". Presne túto skratku by použili kolegovia z IT oblasti, ak by som po nich chcel nejakú pomoc ohľadne počítačov. Je to "menej slušne" povedané:  "prečítaj si manuál". Ak si kúpite auto, nedostanete k nemu vodiča, ak kuchynského robota, nikto k nemu nedodá aj kuchára, ale všetko sa musíte naučiť ovládať. A či už sa vám to páči, alebo nie, platí to aj pre váš fotoaparát. Manuál k tomu môjmu má približne 280 strán. Kúpil som si k nemu kedysi systémový blesk, jeho návod má cez 30 strán. Takže než vôbec spravíte nejaké fotografie, mali by ste vedieť, čo Váš fotoaparát dokáže, kde sa to nastavuje  a ako sa s ním zaobchádza. Bez týchto znalostí vám zbytočne odpoviem na prvú otázku z úvodu článku, lebo hneď dostanem druhú a nakoniec môžem fotiť s vašim fotoaparátom ja. Ale ďakujem, mám svoj. :-) Preto ak chcete mať pekné zábery, investovali ste čas, aby ste zarobili nemálo peňazí, za ktoré ste si kúpili digitálnu zrkadlovku, tak toho času ešte troška obetujte a PREČÍTAJTE SI NÁVOD.

A teraz konečne odpoveď na vašu prvú otázku: "Čo si mám nastaviť?" Moja odpoveď znie: "Neviem" Každá digitálna zrkadlovka má iné parametre, iné možnosti a používate rôzne objektívy, ktoré tiež majú rozličné parametre. V zásade platí veľmi jednoduché pravidlo. Ak chcem mať peknú "pohľadnicu", nechcem záber nejakým spôsobom zmanipulovať, tak použijem nízku citlivosť, aby som sa vyhol šumu, krátky čas, aby som sa vyhol rozmazaniu a vyššie clonové číslo, aby som dosiahol peknú kresbu. Je tu však háčik, k tomuto potrebujete ozaj dobré svetlo a preto sa bežne rozhodujete, ktorú z týchto vecí obetujete, alebo čo Vám váš fotoaparát umožní zmeniť tak, aby sa to ešte neprejavilo na kvalite. Preto moja odpoveď opakovane znie: "Neviem". Ak si preštudujete návod, vyskúšate si rôzne nastavenia a zistíte, kde má vaša technika hranice, za ktorými už dochádza k výraznej strate kvality, bez akejkoľvek pomoci prídete na to, čo si máte nastaviť.

Aj keď ste nakoniec žiadne čísla nezískali, verím, že tento článok vás neodradí od fotografovania, to ozaj nie je môj cieľ, ba naopak. Fotografovanie je aspoň pre mňa veľmi príjemné trávenie času a vrelo ho každému odporúčam. Chcel som len poukázať na to, že nie je vždy dôležité mať v rukách fotoaparát za tisíce Eur a tiež na to, že ak sa rozhodnete do niečoho investovať svoju prácu a peniaze, tak investujte aj troška času na zoznámenie sa s tým zariadením a ono sa vám odvďačí ozaj peknými zábermi.

S úctou a prianím množstva dobrého svetla

Peter Procházka


Vytlačiť   E-mail