Makro za 15 minút a takmer zdarma.

Dnes sa náš menší nudil. Mal zakázaný počítač a to znamená koniec sveta. Rozmýšľal som preto, čím ho zaujať. Chcel som ho do niečoho zapojiť a tak vznikla myšlienka vyrobiť šošovku na fotenie makra, pričom som predpokladal, že samotné fotenie drobných vecí ho zamestná na dlhší čas.

Keďže bežne sa nám doma nepovaľujú šošovky, siahli sme k takej, ktorá sa našla. Rozobral som starú nefunkčnú DVD mechaniku a vybral som z nej šošovku. Je v nej len jedna, takže ju istotne nájdete. Jeden typ je zobrazený na prvom obrázku.

naradie

Hlavy, na ktorých je šošovka upevnená sa líšia tvarom, ale z každej sa dá samotná šošovka opatrne odstrániť. Šošovka, ktorú sme použili mala takmer presne 7 mm v priemere. Pripravil som si teda 7 mm dierovač a kladivo.

razenie

Mal som šťastie, lebo druhú najdôležitejšiu vec k celej výrobe práve nedávno kúpila Janka. Je to čistič špár. Nie, robím si len srandu, čistič nepotrebujete, ale jeho obal áno. Ako vidieť na treťom obrázku, kúsok tenkého, ale dosť pevného plastu som vystrihol práve z jeho obalu.

plast

Takto je balené kdečo. Istotne máte aj doma nejakú vec v niečom podobnom. Nie aby ste kvôli tomu kupovali ten čistič. :-) Do neho som dierovačom urobil otvor o veľkosti 7 mm. Do otvoru presne zapadla pripravená šošovka a už som ju len opatrne z bokov prilepil sekundovým lepidlom.

mobil

Tak ako mnoho iných, aj ja mám mobil v púzdre, aby ho chránilo pred poškodením. Pod toto púzdro som zasunul tenký plast tak, aby ho púzdro prichytilo zo všetkých strán otvoru pre fotoaparát a jemne som nastavil šošovku na stred tej pôvodnej.

makromobil

Následne už sa len fotilo. Ukážky boli fotené z ruky, bez akéhokoľvek nastavovania telefónu, takže ak si dáte troška záležať, prípadne si telefón uchytíte na malý statív, výsledky budú neporovnateľne lepšie. Želám veľa zábavy pri fotení makra telefónom.


Vytlačiť   E-mail